Wednesday, October 7, 2020

Dams and Hydraulic Structure- 3

 1. The safety valve of a dam is its __________________

a) Drainage gallery

b) Inspection gallery

c) Spillway

d) Outlet sluices

Answer: c

2. An ungated spillway starts functioning as soon as the water level in the reservoir crosses the __________________

a) Maximum reservoir level

b) Minimum reservoir level

c) Maximum conservation level

d) Full Supply level

Answer: c


3. Which of the following is the simplest type of spillway and may be constructed on small bunds or thin arch dams?

a) Straight drop spillway

b) Ogee spillway

c) Shaft spillway

d) Siphon spillway

Answer: a


4. Which of the following is a secondary safety arrangement?

a) Safety valves

b) Spillway gates

c) Subsidiary spillway

d) Energy dissipaters

Answer: c


5. Which of the following spillway is least suitable to earthen dams?

a) Ogee spillway

b) Chute spillway

c) Side-channel spillways

d) Shaft spillway

Answer: a

6. If the head of the water over the spillway is less than the design head, then ________________

a) The pressure on the crest will be zero

b) The pressure on the crest will be negative causing cavitation

c) The discharge coefficient of the spillway is increased

d) The discharge coefficient of the spillway will be reduced

Answer: d

7. . Which of the following gate is not suitable for smaller spillways?

a) Drum gates

b) Radial gates

c) Needles and stop logs

d) Fixed roller gates

Answer: a

8. The discharge passing over an ogee spillway per unit length of its apex line is proportional ___________________

a) H

b) H2

c) H1/2

d) H3/2

Where H is the head over the apex of its crest.

Answer: d

9. The most common vertical lift gates in modern days is _________________

a) Sliding gates

b) Free-roller gates

c) Stoney gates

d) Fixed wheel gates

Answer: d

10 In the vertical Stoney spillway gate, the rollers are placed between the ______________

a) Gate and u/s groove guide

b) Gate and the d/s groove guide

c) U/s and D/s groove guide

d) Attached to the gate and groove guides

Answer: b

11. The energy dissipation at the toe of the spillway is affected basically by the use of hydraulic jump in _______________________

a) Roller bucket

b) A ski-jump bucket

c) A sloping apron below the downstream river bed

d) Both roller and ski-jump bucket

Answer: c

12. The spillway which can be adopted with ease on gravity as well as earthen dams is _________________

a) Ogee spillway

b) Chute spillway

c) Both ogee and chute spillway

d) Straight drop spillway

Answer: b

13. The surplus reservoir water after spilling over the crest of the spillway flows on the chute is __________________

a) Parallel to the crest in a trough spillway

b) Parallel to the crest in a side-channel spillway

c) Perpendicular to the crest in a side-channel spillway

d) Obliquely to the crest in a chute spillway

Answer: b

14. Whenever the slope of chute changes from steeper to milder, ____________________ curve shall be provided.

a) A concave vertical curve

b) A convex vertical curve

c) A hyperbolic curve

d) A parabolic curve

Answer: a

15. The siphons installed over overflow dams constitute what are known as __________________

a) Hooded type siphon spillway

b) Tilted outlet type siphon spillway

c) Discharge carriers

d) Baby siphons

Answer: a


for more updates and study material follow our site on top right corner 👉

No comments:

Post a Comment

Latest Published Blog

Structural Design-II (RCC) -2

Top Published Blogs