Wednesday, October 7, 2020

Dams and Hydraulic Structure -2

1. A gravity dam is subjected to hydrodynamic pressure caused by __________
a) the rising waves of the reservoir when a flood wave enters into it
b) the rising waves in the reservoir due to high winds
c) the increase in water pressure momentarily caused by the horizontal earthquake acting towards the reservoir
d) the increase in water pressure momentarily caused by the horizontal earthquake acting towards the dam
Answer:  c

2. The factor of safety against overturning generally varies between ___________
a) 2 to 3
b) 1.5 to 2
c) 0.5 to 1.5
d) 1 to 2
Answer: b

3.  The vertical component of the earthquake wave which produces adverse effects on the stability of a dam when is acting in ____________________

a) upward direction

b) downward direction

c) both upward and downward direction

d) any direction

Answer: b

4. __________ is the arrangement made near top of dam for passage of excess water from the reservoir.

a) Sluice way

b) Spillway

c) Gallery

d) Abutment

Answer: b

5. Natural dam is not created usually by:

a) Glacial activity

b) Volcanic activity

c) River meandering

d) Moraine deposit

Answer: c

6. Which failure occurs when the net horizontal force above any plane in the dam or at the base of the dam exceeds the frictional resistance developed at that level?

a) Overturning

b) Crushing

c) Sliding

d) BY development of tension

Answer: c

7. Which of the following criteria has to be satisfied for no tension at any point on a gravity dam?

a) The resultant of all the forces must always pass through the mid-point of the base of the dam

b) The resultant force for all conditions of loading must pass through the middle third of the base

c) The resultant of all the forces must pass through the upstream extremity of the middle third of the base

d) The resultant of all the forces must pass through the downstream extremity of the middle third of the base

Answer: b

8. The provision of drainage gallery in a gravity dam helps in reducing________

a) hydrostatic pressure

b) Seepage pressure

c) Silt pressure

d) Both hydrostatic and seepage pressure 

Answer: b

9.Transverse joints in concrete gravity dama are the 

a) Horizontal construction joints at each lift height

b) Vertical construction joints of full height and width

c) Diagonal construction joints for torsion

d) Longitudinal construction joints of full width

Answer: b

10. Leakage through the transverse joints in a gravity dam is prevented by _____

a) Shear keys

b) Keyways

c) Water stops

d) Galleries

Answer: c

11. In order to reduce uplift on a gravity dam, the type of grouting done is ____ 

a) Curtain grouting near the heel

b) Consolidation grouting near the heel

c) Curtain grouting near the toe

d) Consolidation grouting near the toe

Answer: a

12. Which of the following forces is the least important in the design of arch dams?

a) Reservoir water force

b) Uplift pressure

c) Temperature stresses

d) Ice load

Answer: b

13.A non-vertical arch dam is known as a _________________

a) Buttress dam

b) Double curvature arch dam

c) Shell arch dam

d) Both Double curvature and shell arch dams

Answer: d

14. Which among the following type of dam section is expected to be the thinnest and the most economical?

a) Constant angle arch dam

b) Shell-arch dam

c) Constant radius arch dam

d) Concrete gravity dam

Answer: b

15. In an arch dam, the extrados curve refer to the arch rings corresponding to the ___________

a) The upstream face of the dam

b) Downstream face of the dam

c) Side face of the dam

d) Either upstream or downstream face of the dam

Answer: a


for more updates and study material follow our site on top right corner 👉

5 comments:

  1. Replies
    1. For chap 1 question 1 and 13 are same but answer are different

      Delete
    2. one question is related to upstream side and another is related to downstream side.

      Delete
  2. for chapter 1 questions 7 and for chap 2 question 2 is same but answer is diff

    ReplyDelete
  3. In first question exact value is asked and second question FOS limit is asked

    ReplyDelete

Latest Published Blog

Structural Design-II (RCC) -2

Top Published Blogs