Wednesday, October 7, 2020

Dams and Hydraulic Structure-1

1. Portion of dam in contact with ground at downstream side is __________ 

a) Crest 

b) Toe 

c) Foot 

d) Heel

Answer: b

2. ___________ is the arrangement made near top of dam for passage of excess water from the reservoir. 

a) Sluice gate

b) Spillway 

c) Gallery 

d) Abutments

Answer: b

3. _________ is a temporary dam constructed to exclude water from a specific area. 

a) Debris dam 

b) Diversion dam 

c) Coffer dam 

d) Storage dam

Answer: c

4. The obstruction or a barrier built across the stream or river is called _____________ 

a) Barrage 

b) Weir 

c) Dam 

d) Reservoir

Answer: c

5. _______ is openings extending from upstream to downstream of the dam. 

a) Guide banks 

b) Divide voids 

c) Sluices 

d) Spillway

Answer: c

6. _____ dam which resists are the external forces by virtue of its self weight. 

a) Earthen dam 

b) Storage dam 

c) Detention dam 

d) Gravity dam

Answer: d

7. The factor of safety against overturning should not be less than ______ 

a) 1.8 

b) 2.25 

c) 1.5

d) 1.75 

Answer: c

8. The elementary profile of a dam is generally a ________ 

a) Isosceles triangle 

b) Right angled triangle 

c) Scalene triangle 

d) Equilateral triangle

Answer: b

9. _____ acts as an inspection chamber in Dams. 

a) Spillway 

b) Heel 

c) Drainage gallery 

d) Toe

Answer: c

10. which of the different instrument used for safety of the dam

a) Piezometer

b) Extensometer

c) Jointmeter

d) All of these

Answer: d

11. for detecting the ground motor the instrument is used is

a) piezometer

b) Seismograph

c) Pendulums

d) temperature gauge

Answer: b

12. The minimum standard height for a construction joint is about ________ 

a) 1.5 m

b) 1.2 m 

c) 2.1 m 

d) 2.3 m 

Answer: a

13.  Portion of dam in contact with ground at upstream side is __________ 

a) Crest 

b) Toe 

c) Foot 

d) Heel

Answer: d

14. Which of the below is an example for earth dam? 

a) Bhakra Nangal Dam 

b) Banasura Sagar Dam 

c) Idukki Dam 

d) Bisalpur Dam

Answer: b

15. FTL Stands for ________ 

a) Full tank level

b) Free tank level 

c) Full top level 

d) Fill toe level

Answer: a


for more updates and study material follow our site on top right corner 👉

No comments:

Post a Comment

Latest Published Blog

Structural Design-II (RCC) -2

Top Published Blogs